- GR-ASCSA GR GL JG 002
- Μέρος
- 1919-1921
Επιστολές, έντυπα, αποκόμματα εφημερίδων
Γεννάδιος, Ιωάννης
30 results directly related Exclude narrower terms
Επιστολές, έντυπα, αποκόμματα εφημερίδων
Γεννάδιος, Ιωάννης
Απομνημονεύματα Αναστασίου Ιωαννίδη
Η συλλογή περιέχει 198 χειρόγραφα φύλλα με αναμνή-σεις του Αναστάσιου Ιωαννίδη από όσα συνέβησαν στον Πόντο, στο Νοβοροσίσκ και το Σοχούμ στο διάστημα 1914-1923
Ιωαννίδης, Αναστάσιος
Αρχείο 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης
Στα τεκμήρια καταγράφονται πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής των προσφύγων μαθητών, τα επαγγέλματα των γονέων τους, τους προσφυγικούς συλλόγους που είχαν συσταθεί.
Γυμνάσιο Αλεξανδρουπόλεως
Αρχείο Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας νομού Μεσσηνίας
Οριστικά Παραχωρητήρια, αιτήσεις προσφύγων, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης προσφύγων από προσφυγικούς συλλόγους, ευρετήριο αστών προσφύγων νομού Μεσσηνίας, σχέδια προσφυγικών συνοικισμών, σχέδια τύπων προσφυγικών κατοικιών κ.ά.
Νομαρχία Μεσσηνίας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας
Φάκελοι: παραχωρητηρίων ακινήτων σε πρόσφυγες με τα σχετικά δικαιολογητικά, σχεδίων τοπογραφικών, δελτίων χρεών της Α.Τ.Ε. και νομοθεσίας. Βιβλία: πράξεων Τοπικού Συμβουλίου Πρόνοιας και Στεγάσεως Νομού Αργολίδας, Κτηματολογικών - Εκτιμητικών Πινάκων αστικών προσφυγικών συνοικισμών Ναυπλίου και Άργους.
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας/Διεύθυνση Υγείας - Πρόνοιας /Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας/Λαϊκή κατοικία
Φάκελοι παραχωρητηρίων κρατικών οικοπέδων Άργους, Ε.Α.Π., παλαιών προσφύγων, αστών προσφύγων και Τ.Α.Π.Α.Τ. με τα σχετικά δικαιολογητικά και τοπογραφικά σχέδια. Βιβλίο πράξεων Συμβουλίου Στεγάσεων Νομού Αργολίδας και Κτηματολογικών - Εκτιμητικών Πινάκων αστικών προσφυγικών συνοικισμών Άργους - Ναυπλίου.
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας/Διεύθυνση Υγείας - Πρόνοιας /Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας/Λαϊκή κατοικία
Αρχείο Εκτιμητικών Επιτροπών Ανταλλαξίμων
Βιβλία και λίγα λυτά έγγραφα που περιέχουν, κυρίως, πρακτικά και ευρετήρια Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Εκτιμητικών Επιτροπών των Ανταλλαξίμων με τις δηλώσεις των αιτούντων και ευρετήρια διαφόρων νομών. Επίσης, περιλαμβάνονται ονομαστικά ευρετήρια αποζημιωθέντων αστών προσφύγων, πρακτικά επιτροπών κληρονομικών μεριδίων και ευρετήρια ισχυουσών περικοπών αξίας εκιμηθέντων περιουσιών, βιβλία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ανταλλαγής
Υπουργείο Γεωργίας, Γενική Διεύθυνση Ανταλλαγής Πληθυσμών
Αρχείο Ελληνικού Στρατού περιόδου 1914 - 1922
Α) Εκθέσεις πεπραγμένων, εκθέσεις συμβάντων, μηνιαίες εκθέσεις, εκθέσεις στρατιωτικής κατάστασης, εκθέσεις πληροφοριών, γενικές διαταγές, διαταγές επιχειρήσεων, δελτία στρατιωτικής κατάστασης, δελτία πληροφοριών, δελτία πληροφοριών επί της πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης του εχθρού, αναφορές, ημερολόγια, υπομνήματα, καταστάσεις δυνάμεων, σχεδιαγράμματα διάταξης μονάδων, πίνακες στάθμευσης μονάδων, πίνακες απωλειών, χάρτες και διαγράμματα διατάξεων μονάδων του ελληνικού στρατού και των εχθρικών δυνάμεων και διάφορα έγγραφα της περιόδου της Μικρασιατικής Εκστρατείας των:
Β) Έγγραφα, δελτία πληροφοριών, υπομνήματα και αναφορές των Στρατιωτικών Αποστολών Πόντου, Κωνσταντινούπολης και Βηρυττού.
Γ) Έγγραφα της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης
Δ) Έγγραφα των Υπουργείων Εξωτερικών και Στρατιωτικών
Ε) Εκθέσεις, ένορκες καταθέσεις, υπομνήματα, δικογραφίες, εκθέσεις εξέτασης και γνωμοδοτήσεις της Ανακριτικής Επιτροπής Επιχειρήσεων Μικράς Ασίας και της Ανακριτικής Επιτροπής Ελέγχου Δοσιλόγων Μικράς Ασίας
Στ) Αρχεία των Αντιστρατήγων Κ. Μοσχόπουλου, Αλεξ. Οθωναίου, Αχ. Πρωτοσύγγελου, Κιμ. Διγενή, Κ. Μοσχόπουλου, Γ. Πολυμενάκου, Αθ. Εξαδάκτυλου, Αριστ. Βλαχόπουλου, Υποστράτηγου Ι. Πετρίδη και Ι. Κωττάκη
Ζ) Διάφοροι χάρτες της Μικράς Ασίας
Γενικό Επιτελείο Στρατού
Πιστοποιητικό γέννησης-βάπτισης του Παναγή Μουράτογλου από τη μητρόπολη Νεοκαισάρειας (1917). Οικογενειακές φωτογραφίες Μουρατίδη (1910-1922)
Ο Στυλιανός και η Μαρία Μουρατίδου (αδέλφια) σε παιδική ηλικία στο Παρθένι Πόντου (π. 1910)· οικογενειακή φωτογραφία στην οποία εικονίζονται ο Γεώργιος Μουρατίδης (παππούς), Μιλτιάδης (γιος) και Στυλιανός Μουρατίδης (εγγονός)· ο Πρόδρομος Γουναράς, η σύζυγός του Ελένη, τα παιδιά τους Γιώργος, Αθηνά και Κατίνα και η Φωφώ, αδελφή της Ελένης (π. 1910). Έλληνες από το Παρθένι Πόντου εξόριστοι στη Σαφράμπολη (1921-1922): Λάζαρος Αλγιαννάκης, Χαρίλαος Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Μουρατίδης, Δημήτριος, Συμεών και Πρόδρομος Νικητίδης, Σπυρίδων Ζουμπουλίδης.
Μουρατίδη, οικογένεια
Ημερολόγιο της Πηνελόπης Δέλτα με καταγραφές πολιτικών γεγονότωνˑ χειρόγραφα με καταγραφές αναμνήσεων και μαρτυριών με τον τίτλο: "Βενιζέλος", "Πόντος 1919", "1920", "Καταστροφή Αυγούστου 1922" κ.λπ.
Δέλτα, Πηνελόπη
Αρχείο Πολιτικού Γραφείου Πρωθυπουργού
Στις αρμοδιότητες του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού εντασσόταν κυρίως η διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση των υποθέσεών τους. Κατά συνέπεια στο αρχείο συγκεντρώνονται διάφορα αιτήματα προσφύγων, προσφυγικών συλλόγων και σωματείων που αφορούν την επίλυση ζητημάτων του προσφυγικού πληθυσμού.
Επιπλέον, το Πολιτικό Γραφείο λειτουργώντας επικουρικά στο έργο του πρωθυπουργού διεκπεραίωνε και υποθέσεις που σχετίζονταν με την εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους. Έτσι, στο αρχείο έχουν διασωθεί σημαντικά έγγραφα που σκιαγραφούν τις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας, ιδιαίτερα της περιόδου 1917-1923. Υπενθυμίζεται ότι κατά την παραπάνω περίοδο σημειώθηκαν γεγονότα-ορόσημα για τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους: η συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εδαφική επέκταση στη Θράκη και τη Μικρά Ασία, η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, η στρατιωτική ήττα στο Μικρασιατικό Μέτωπο, ο ξεριζωμός του ελληνικού πληθυσμού και η υπογραφή της Σύμβασης ανταλλαγής των πληθυσμών και της Συνθήκης Ειρήνης στη Λωζάννη. Το Πολιτικό Γραφείο ήταν επίσης μέρος του προπαγανδιστικού μηχανισμού στήριξης των διεκδικήσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται φάκελοι του αρχείου και έγγραφα για τις εθνικές διεκδικήσεις σε Μικρά Ασία, Πόντο και Θράκη, την παροχή στατιστικών στοιχείων του ελληνορθόδοξου πληθυσμού των παραπάνω περιοχών για την στήριξη των ελληνικών αιτημάτων στη συνδιάσκεψη ειρήνης στο Παρίσι κ.ά.
Η υπηρεσία του Πολιτικού Γραφείου συγκέντρωνε ακόμη και πληροφορίες που αφορούσαν τις επιχειρήσεις και την οργάνωση του ελληνικού στρατεύματος, αλλά και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Έτσι, υπάρχουν φάκελοι με πληροφορίες για τις επιχειρήσεις των ελληνικών δυνάμεων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία με χάρτες διάταξης των ελληνικών, συμμαχικών και εχθρικών στρατευμάτων.
Σημαντικά στοιχεία μπορούν να αντληθούν, επίσης, από το υλικό του αρχείου για την κοινωνική ιστορία της χώρας. Για παράδειγμα, η αποκατάσταση των προσφύγων μετά το 1922, ο πόνος του χαμού συγγενών τους και η εχθρική διάθεση των ντόπιων απέναντί τους είναι ζητήματα που διαπερνούν το υλικό του αρχείου. Υπάρχουν λοιπόν φάκελοι της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων και της Ανώτατης Διεύθυνσης Προσφύγων, πληθώρα υπομνημάτων προσφυγικών οργανώσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους φακέλους με αιτήσεις συγγενών ελλήνων στρατιωτών και προσφύγων με τις οποίες ζητούσαν πληροφορίες για την τύχη των δικών τους που δεν είχαν επιστρέψει από τη Μικρά Ασία. Στοιχεία υπάρχουν και για την περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων πριν από το 1922, για τη μεταφορά του ελληνικού πληθυσμού που είχε συγκεντρωθεί στον Καύκασο και τη νότια Ρωσία, για την παλιννόστηση των προσφύγων στις εστίες τους, για τους κεμαλικούς διωγμούς των ελληνορθόδοξων πληθυσμών, για την οργάνωση της ελληνικής διοίκησης στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, κ.ά.
Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού (1917-1928)
Αρχείο Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης
Το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό αναφέρεται στην ίδρυση σωματείων προσφυγικού χαρακτήρα, όπως ακριβώς διαπιστώνεται και από τις επωνυμίες τους. Περιλαμβάνονται πρακτικά ίδρυσης σωματείων και καταστατικά τους. Συχνά εμπεριέχονται εφημερίδες/ αποκόμματα εφημερίδων με τη δημοσίευση της ίδρυσης των σωματείων.
Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης
Το αρχείο περιλαμβάνει κώδικες, φιρμάνια, πατριαρχικά γράμματα, βεράτια και διάφορα άλλα τεκμήρια που παρήχθησαν ή συγκεντρώθηκαν από τα λειτουργούντα στο πλαίσιο της οθωμανικής διοίκησης εκκλησιαστικά και κοινοτικά όργανα του ελληνορθόδοξου μιλλέτ των περιοχών της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.
Ο κύριος όγκος του αρχειακού υλικού αποτελείται κυρίως από κώδικες των κατά τόπους εκκλησιών και κοινοτήτων του ελληνορθόδοξου πληθυσμού, αφορούν τον 19ο αιώνα και φτάνουν έως το 1922. Το υλικό χωρίζεται, κατά κύριο λόγο, σε δύο κατηγορίες, τους κοινοτικούς και τους εκκλησιαστικούς κώδικες. Οι κοινοτικοί κώδικες περιλαμβάνουν πρακτικά συνεδριάσεων της δημογεροντίας, κανονισμούς σωματείων, πωλητήρια, δωρητήρια, συμβόλαια δασκάλων, έξοδα συντήρησης σχολείων, καταλόγους βιβλιοθηκών, πατριαρχικές εγκυκλίους κ.λπ. αλλά και πληροφορίες για δοσοληψίες με την οθωμανική εξουσία μέσω των φόρων και των απογραφών. Στους εκκλησιαστικούς κώδικες καταγράφονται έσοδα και έξοδα, βαπτίσεις, γάμοι, διαθήκες, θέματα διαχείρισης της εκκλησιαστικής και μοναστικής περιουσίας, το φιλανθρωπικό έργο αλλά και τα ιερά σκεύη και τα κτήματα των εκκλησιών και μοναστηριών ενόψει της ανταλλαγής πληθυσμών.
Στο αρχείο εκτός από τους κώδικες διασώζονται φιρμάνια, βεράτια και πατριαρχικά γράμματα κυρίως από τις περιοχές της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Κιλικίας, της Ανατολικής Θράκης και της Βιθυνίας που αποτυπώνουν το πλαίσιο των σχέσεων των κοινοτικών και εκκλησιαστικών οργάνων του ελληνορθόδοξου μιλλέτ με την οθωμανική διοίκηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ταμείο Ανταλλαξίμων Κοινοτικών και Κοινωφελών Περιουσιών
Αρχείο Υπηρεσίας Δημοτολογίου του Δήμου Νέας Ιωνίας (Μαγνησίας)
Εισερχόμενη Αλληλογραφία (Φάκ.1, 1947-1949),
Πιστοποιητικά Γεννήσεων (Φάκ. 22, 1951-1954), Δηλώσεις Βαπτίσεων (Φάκ. 23, 1953-1957), Ευρετήριο Οικογενειακών Μερίδων (Β. 63, χ.χ.)
Δήμος Νέας Ιωνίας (Μαγνησία), Υπηρεσία Δημοτολογίου
Αρχείο Υπουργείου Οικονομικών, Υπηρεσίας Δημοσίου Χρέους
Υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο, Υπηρεσία Δημοσίου Χρέους
Φάκελος 1
Έκθεση του 1929, υποβληθείσα στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, με την οποία ο Θ. Θεοφύλακτος τον ενημερώνει για την κατάσταση των πληθυσμών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιστολή παραίτησης από τη θέση του Υπουργού Γενικού Διοικητή Θράκης, βιβλία και έντυπα σχετικά με την ιστορία του Πόντου.
Θεοφύλακτος, Θεοφύλακτος
Ιδιωτική Συλλογή Γιάννη Καρατσιώλη
Κώδικας (σε φωτοαντίγραφο) του έτους 1862, του Ι. Ναού Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος Αργυρούπολης της επαρχίας Χαλδίας του Πόντου.
Καρατσιώλης, Γιάννης
Πολιτικό Αρχείο του Πόντου των ετών 1916-1924
Πρόκειται για τεκμήρια που αφορούν την περίοδο κατά την οποία ο ελληνισμός του Πόντου γνώρισε σταδιακά τον εκτοπισμό, την οικονομική εξουθένωση, τα τάγματα θανάτου, την υποχρεωτική στράτευση, έως τον τελικό αφανισμό. Βιβλία, έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων, επιστολές, υπομνήματα και διαβήματα διαμαρτυρίας, μαρτυρίες, αντίγραφα σημαιών για το σχεδιαζόμενο κράτους του Πόντου, στατιστικοί πίνακες.
Εθνικό Συμβούλιο Πόντου
Πρακτικά Α’ Συνεδρίου των εν Ρωσία Ελλήνων (Κ304)
Σύνδεσμος των εν Ρωσία Ελλήνων, Πρακτικά του πρώτου των εν Ρωσία Ελλήνων Συνεδρίου εν Ταϊγανίω, Ροστόβ του Δον, 1917.
Σύνδεσμος των εν Ρωσία Ελλήνων
Το αρχείο του Γεωργίου Στρέιτ αποτελείται από έξι ενότητες. Η πρώτη ενότητα Οικογενειακά-Προσωπικά (φάκελοι 1-10) περιλαμβάνει επίσημα έγγραφα, αλληλογραφία, κ.ά. σχετικά με τις οικογένειες Στεφάνου Στρέιτ (1859-1925) και Στεφάνου Καραθεοδωρή (1868-1950), τον ίδιο και τη γυναίκα του Ιουλία, το γένος Καραθεοδωρή (1875-1945).
Η δεύτερη ενότητα Υπουργείο Εξωτερικών – Αντιπρόσωπος ελληνικής κυβέρνησης - Υπουργός Εξωτερικών – Πολιτικά και νομικά ζητήματα (φάκελοι 11-22) περιλαμβάνει έγγραφα και έντυπα σχετικά με το υπουργείο Εξωτερικών, τη δραστηριότητά του ως αντιπροσώπου και υπουργού Εξωτερικών (1898-1915), την Κοινωνία των Εθνών, τον Ερυθρό Σταυρό και διάφορα πολιτικά, εθνικά και νομικά ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε ως καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και ως πολιτικός σύμβουλος του βασιλιά (1918-1930).
Οι φάκελοι 18-19 αφορούν το μικρασιατικό ζήτημα, σχετικά τεκμήρια υπάρχουν επίσης στους φακέλους 20-22, αλλά και σε άλλους φακέλους του αρχείου.
Η τρίτη ενότητα Καθηγητής – Νομικός σύμβουλος (φάκελοι 23-31) περιέχει τις ακαδημαϊκές επιστημονικές του δραστηριότητες και τις υποθέσεις και τα νομοσχέδια για τα οποία προσέφερε τις νομικές του συμβουλές και γνωμοδοτήσεις (1878-1947).
Η τέταρτη ενότητα Σύμβουλος βασιλέως Κωνσταντίνου – Πολιτικά – Βασιλική οικογένεια (φάκελοι 32-37), η οποία αποτελείται από πλουσιότατο και μοναδικό αρχειακό υλικό (υπομνήματα, δηλώσεις, διαγγέλματα, αλληλογραφία, εφημερίδες), αναφέρεται στην πολιτική του Κωνσταντίνου στην εξορία (1917-1925) στην Union Hellenique en Suisse και σε περιουσιακά και κληρονομικά ζητήματα της βασιλικής οικογένειας (1917-1939).
Στην πέμπτη ενότητα Αλληλογραφία Γεωργίου Στρέιτ (φάκελοι 38-41) έχει συγκεντρωθεί η αλληλογραφία του με Έλληνες και ξένους επιστολογράφους (πολιτικά και φιλικά πρόσωπα, συναδέλφους του καθηγητές κ.ά.), (1891-1949).
Στην έκτη ενότητα Τύπος-Εφημερίδες (φάκελοι 42-46) περιλαμβάνονται δημοσιεύματα του Γεωργίου Στρέιτ και αποκόμματα εφημερίδων για τον ίδιο καθώς και εφημερίδες για διάφορα πολιτικά θέματα (1892-1941).
Στρέϊτ, Γεώργιος
Αφηγήσεις προσφύγων από Ρόδα Αρτάκης, Χαλκά Μπουνάρ, Αδριανούπολη Ανατολικής Θράκης και Κρώμνη Πόντου. Οπτικοακουστικό υλικό της αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών "Ο Άγιος Πολύκαρπος". Ημερολόγια Σωματείου «Νέα Σινασσός».
Κανλής, Αθανάσιος
Συλλογή Εγγράφων Χαράλαμπου Παπαστάθη
Συλλογή από δικαιοπρακτικά έγγραφα (συμφωνητικά, τίτλοι ιδιοκτησίας, μισθωτήρια, διαθήκες, Πατριαρχικό γράμμα έκδοσης διαζυγίου, κ.ά.) συνταγμένα σε οθωμανική ή ελληνική γραφή-γλώσσα και ταξινομημένα κατά γεωγραφική περιοχή. Επιπλέον, η συλλογή περιέχει και τις Πανεπιστημιακές εργασίες, φοιτητών της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ προσφυγικής καταγωγής, για τα έθιμα και το δίκαιο των πατρίδων καταγωγής τους.
Παπαστάθης, Χαράλαμπος
Συλλογή "Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας"
• Ο φάκελος περιέχει:
• Έγγραφα «Προσφυγικού Συλλόγου Ποντίων Καβάλλας και Περιχώρων “Η Ένωσις”» και «Συλλόγου Ποντίων Καβάλλας “Ο Αλύτρωτος Πόντος”»
• Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν από τον Πόντο: εκκλησίες – εκπαιδευτήρια – οικονομικός βίος – παραδοσιακοί μουσικοί – χοροί και φορεσιές – αρχοντικά – οικογενειακές – μνημεία – όψεις πόλεων και λιμανιών
Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας
Συλλογή οικογένειας Κηρυττόπουλου
Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την Τραπεζούντα, τη Σεβαστούπολη Ρωσίας, το Μικρασιατικό Μέτωπο και αντάρτες στον Πόντο.
Κηρυττόπουλου, οικογένεια
Συλλογή οικογένειας Μανώλη Ζαχαρόπουλου - Έλενας Αναστασιάδου
Ο φάκελος περιέχει
• Φύλλο ληξιαρχικής κατάστασης εφέδρου.
• Βιβλιάριο προσφυγικό οικογενειακό εποικισμού.
• Οι φωτογραφίες είναι οικογενειακές στην Αδριανούπολη, τον Πόντο και την Ελλάδα, περ. 1915-1945.
Ζαχαρόπουλου, Μανώλη και Αναστασιάδου, Έλενας, οικογένεια
Συλλογή πατρός Θεοχάρη Μέγγα -πολιτιστικού συλλόγου Πολύστυλου
Οι φάκελοι περιέχουν:
• Απόδειξη Αγροτικής Τράπεζας για εξόφληση χρέους πρόσφυγα προς την ΑΤΕ
• Πρόσκληση γάμου στην Κωνσταντινούπολη
Προσφυγικό οικογενειακό βιβλιάριο εποικισμού (κοινότητας Ερεντί Νέστου)
Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη και Πόντο
Μέγγας, Θεοχάρης
Συλλογή φωτογραφιών Ευγενίας και Βικτώριας Αλεξανδρίδη
Οι φωτογραφίες είναι:
• Φωτογραφίες και πορτρέτα από Τραπεζούντα
• φωτογραφίες οικογενειακής ζωής, εργασίας, αναψυχής και ψυχαγωγίας στην Καβάλα
Αλεξανδρίδη, Ευγενία
Χάρτες περιοχών της Μικράς Ασίας (Χαρτογρ. 7)
Χάρτες περιοχών της Μικράς Ασίας.
Χαρτογραφική Υπηρεσία Στρατού
Χρύσανθος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
Το αρχείο του μητροπολίτη Τραπεζούντος και αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου (Κομοτηνή 1881-Αθήνα 1949) περιλαμβάνει υπηρεσιακή αλληλογραφία, προσωπικά έγγραφα, φύλλα και αποκόμματα εφημερίδων, υπομνήματα, εκθέσεις και αναφορές, χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις, έντυπα, φωτογραφίες, χάρτες που αφορούν την εκκλησιαστική και πνευματική δράση του και αποτελείται από 10 φακέλους.
Από αυτούς οι δύο πρώτοι φάκελοι (φάκελοι 1 και 2) του αρχείου του Χρύσανθου αφορούν την υπηρεσία του ως αρχειοφύλακα του Πατριαρχείου και μητροπολίτη Τραπεζούντος μέχρι το διορισμό του ως αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα το 1926. Το υλικό αποτελείται από υπομνήματα, αλληλογραφία και αποκόμματα εφημερίδων που αφορούν τη δράση του για την αυτοδιάθεση του Πόντου και την αντίθεσή του στην εκλογή του Μελέτιου Μεταξάκη ενώ περιλαμβάνονται επίσης πρωτότυπα και φωτοτυπημένα αντίγραφα των εφημερίδων "Εκκλησιαστική Αλήθεια" και "Οι Κομνηνοί", άδειες διδασκαλίες από μητροπόλεις της Μικράς Ασίας, αποδείξεις αγοράς βιβλίων από το Leipzig και λίγα τεκμήρια σχετικά με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας (Μελέτιος Μεταξάκης) και την συμμετοχή του Χρύσανθου στην Επιτροπή για τον καθορισμό κανονικού συστήματος για την οργάνωση και τη διοίκηση μητροπόλεων των Νέων Χωρών.
Στους φακέλους 3 και 4 συγκεντρώθηκε το υλικό που αφορά την υπηρεσία του ως αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα. Περιέχεται, μεταξύ άλλων, αλληλογραφία με τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μάξιμο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και διάφορους μητροπολίτες. Το υλικό χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα
Το φωτογραφικό υλικό (δύο άλμπουμ και λυτές φωτογραφίες του Χρύσανθου, αρχιερέων και προσωπικοτήτων και φωτογραφίες από τον Πόντο) συγκεντρώθηκε στον φάκελο 10.
Το υλικό που παρήγαγε ο Τασούδης και περιλαμβάνεται στο αρχείο Χρύσανθου (φάκελοι 11 και 12) αποτελείται από δοκίμια του δεύτερου και τρίτου βιβλίου του, φύλλα και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών σχετικά με την αναγγελία και την κριτική των βιβλίων του στον Τύπο, την δημοσίευση επιστολών του Τασούδη σε εφημερίδες (κυρίως στην Εστία) σχετικά με διάφορα θέματα που αφορούν σε υποθέσεις που χειρίστηκε ο Χρύσανθος, δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δράση του Χρύσανθου, αλληλογραφία του με διαφόρους κ.ά. (1949-1992).
Χρύσανθος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών