Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Ροδόπης

Identity area

Identifier

GRGSA-ROD

Authorized form of name

Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Ροδόπης

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

  • Γ.Α.Κ. Ροδόπης

Type

  • Κρατικός Αρχειακός Φορέας

Contact area

Type

Address

Street address

Μπλέτσα 19

Locality

Κομοτηνή

Region

Ροδόπη

Country name

Postal code

69100

Telephone

25310-33311

Fax

Email

Note

Description area

History

Τα Αρχεία του Νομού Ροδόπης ιδρύθηκαν με τη δημοσίευση του Νόμου 1946/91 περί Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο νόμος αυτός καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ., ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η λειτουργία της υπηρεσίας ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 1994, σύμφωνα με την απόφαση ΙΣΤ/Φ.ΔΙΟΙΚ/1156/24.10.1994 του Τμήματος Ιστορικών Αρχείων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα Γ.Α.Κ. Ροδόπης εδρεύουν έκτοτε στην πρωτεύουσα του νομού, Κομοτηνή.Βασικός σκοπός των Γ.Α.Κ. Ροδόπης είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του Νομού Ροδόπης, καθώς και η διάθεση και η με ποικίλους τρόπους αξιοποίησή του.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους (1/11/1994-31/8/1998) τα Γ.Α.Κ. Ροδόπης φιλοξενήθηκαν σε χώρους του Δημαρχείου Κομοτηνής, ενώ από 1/9/1998 έως 31/8/1999 η υπηρεσία φιλοξενήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης στο Τεχνικό Λύκειο Κομοτηνής. Από 1/9/1999, με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εγκρίθηκε η παραχώρηση στα Αρχεία Ροδόπης γραφείου στον 1ο όροφο του ανακαινισμένου κτηρίου του Παλαιού Οικονομικού Γυμνασίου Κομοτηνής, όπου στεγαζόταν και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) Ροδόπης. Από το Δεκέμβριο του 2008, η υπηρεσία στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο στην οδό Δημάρχου Δημητρίου Μπλέτσα 19 στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής. Το κτήριο κτίστηκε στα 1955 και έως τη δεκαετία του 1970 στέγαζε την Χειρουργική Κλινική Παπαδημητρίου. Το κτήριο έχει συνολική επιφάνεια 220,00 τ.μ και διαθέτει γραφεία, βοηθητικούς χώρους, τέσσερα αρχειοστάσια και χώρο αναγνωστηρίου.

Holdings

Στα Γενικά Αρχεία Κράτους - Τμήμα Ροδόπης φυλάσσονται αρχεία και συλλογές που αφορούν στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής της Ροδόπης καθώς και γενικότερα της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και καλύπτουν χρονικά την περίοδο 1909 - 2012.

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Στα Γ.Α.Κ. Ροδόπης λειτουργεί αναγνωστήριο για το κοινό, για μελέτη αρχειακού υλικού, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00-15:00. Οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν δημόσια ή ιδιωτικά αρχεία, μετά από αίτησή τους και σύμφωνα με τον κανονισμό του αναγνωστηρίου της υπηρεσίας.

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Μπλέτσα 19
Κομοτηνή, Ροδόπη 69100