Μέρος ΙΚΚ/ΑΠΤ - Αρχείο Παναγή Τσαλδάρη

Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Αναφορά Αθανάσιου Ψιλάκη, Κυβερνητικού Επιτρόπου, προς Κυριάκο Βαρβαρέσο, υπουργό Οικονομικών, σχ... Υπόμνημα της Επιτροπής Ελλήνων Υπηκόων προς τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη, σχετικά με το Σχέδιο... Υπόμνημα της Επιτροπής Ελλήνων Υπηκόων προς τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη, σχετικά με το Σχέδιο... Υπόμνημα της Επιτροπής Ελλήνων Υπηκόων προς τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη, σχετικά με το Σχέδιο...

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

ΙΚΚ/ΑΠΤ

Τίτλος

Αρχείο Παναγή Τσαλδάρη

Ημερομηνία(ες)

  • 25 Μαΐου 1924 – 31 Ιανουαρίου 1935 (Creation)

Επίπεδο περιγραφής

Μέρος

Μέγεθος και Υπόστρωμα

Έγγραφα: 49 έγγραφα – 459 σελίδες, Εφημερίδες

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1868 - 1936)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Επιφανής πολιτικός, ηγέτης του Λαϊκού κόμματος και πρωθυπουργός. Γεννήθηκε στην Κορινθία. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και στη Γαλλία. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1910. Κατά τον Εθνικό Διχασμό υποστήριξε την αντιβενιζελική μερίδα, μετείχε ως υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Δ. Γούναρη το 1915, εκτοπίστηκε μετά την επικράτηση του Ε. Βενιζέλου (1917-20), και το 1920-22 ανέλαβε τα υπουργεία Εσωτερικών και Συγκοινωνιών.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εξελέγη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει το καθεστώς της αβασίλευτης Δημοκρατίας (το οποίο δεν αναγνώρισε παρά το 1932). Αντιτάχθηκε στο καθεστώς του Πάγκαλου (1925-26) και συμμετείχε στην πρώτη («Οικουμενική») κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη το 1926, αναλαμβάνοντας διαδοχικά τα υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας. Με μικρή κοινοβουλευτική δύναμη μετά την επικράτηση του Ε. Βενιζέλου το 1928, άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στη σύναψη των ελληνοτουρκικών συμφωνιών του 1930.

Στις εκλογές του Μαρτίου 1933, ο Π. Τσαλδάρης επικράτησε και σχημάτισε κυβέρνηση, η οποία παρέμεινε στην εξουσία ως το 1935. Στην περίοδο αυτή, υπέγραψε το Σύμφωνο Εγγυήσεως του κοινού συνόρου με την Τουρκία (1933) και το τετραμερές Βαλκανικό Σύμφωνο (1934). Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η αναβίωση του διχασμού, παραιτήθηκε, επανήλθε στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές του 1935, για να ανατραπεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους από τους ακραιφνείς φιλομοναρχικούς στρατιωτικούς που επανέφεραν στον θρόνο τον Γεώργιο Β’.

Ο Π. Τσαλδάρης κέρδισε, χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφία, τις εκλογές του 1936 και καταψήφισε στη Βουλή την πρώτη κυβέρνηση του Ι. Μεταξά, ο οποίος λίγο αργότερα εγκαθίδρυσε δικτατορικό καθεστώς στη χώρα.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Το αρχείο Παναγή Τσαλδάρη περιήλθε στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» κατόπιν δωρεάς της Έλλης Μαλάμου, ανηψιάς της συζύγου του Π. Τσαλδάρη Λίνας, τον Ιούλιο του 1994, μετά την ολοκλήρωση της ταξινόμησης, καταγραφής και αρχειοθέτησής του από την Ιστορικό – Αρχειονόμο Χριστίνα Βάρδα. Το αρχείο τεκμηριώθηκε σε επίπεδο εγγράφου και ψηφιοποιήθηκε το 2007 στο πλαίσιο του έργου "Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη των Αρχείων Παναγή Τσαλδάρη, Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και Λίνας Τσαλδάρη" που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.

Διαδικασία Πρόσκτησης

Δωρεά της κ. Ελλης Μαλάμου.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Ο φάκελος 4 του αρχείου περιέχει χαρτώο υλικό αναφορικά με την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Πρόκειται για:
• έγγραφα και επιστολές σχετικά με τις αποζημιώσεις των Ελλήνων υπηκόων και τη διαχείριση των ανταλλάξιμων περιουσιών
• Έκθεση Πεπραγμένων της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων στη Μακεδονία - Θράκη.
• Σχέδια νόμων, υπομνήματα, σημειώσεις και αλληλογραφία περί ανταλλαξίμων προσφύγων και ευρύτερα του προσφυγικού ζητήματος.
• Ομιλίες και συνεντεύξεις του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη και του υπουργού Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως Μιχαήλ Κύρκου.
• Πρακτικά της Δημοσιονομικής Επιτροπής της Κοινωνίας των Εθνών σχετικά με την έκδοση του δεύτερου προσφυγικού δανείου (1927).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

  • Ελληνικά
  • Γαλλικά

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Η ταξινόμηση και καταγραφή του αρχειακού υλικού έγινε από την ιστορικό κ. Χ. Βάρδα. Τα δεδομένα έχουν εισαχθεί στην κεντρική μηχανοργάνωση του Ιδρύματος και έχουν εκτυπωθεί οι σχετικοί περιγραφικοί κατάλογοι.

Πεδίο Συμπληρωματικών Πηγών

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Για το σύνολο της περιγραφής του αρχείου βλ. https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/madg-ybhp-ty26

Related descriptions

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Επισήμανση.
Το αρχειακό υλικό ψηφιοποιήθηκε στο σύνολό του και τεκμηριώθηκε κατά έγγραφο στο πλαίσιο του έργου "Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη των Αρχείων Παναγή Τσαλδάρη, Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και Λίνας Τσαλδάρη" που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.

Σημείωση

Τα ψηφιακά τεκμήρια επιλέχθηκαν δειγματοληπτικά από το σύνολο του αρχειακού υλικού.

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Genre access points

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Κατάσταση

Επίπεδο λεπτομέρειας

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γλώσσα(ες)

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Πεδίο Πρόσκτησης