Identity area
Reference code
Title
Date(s)
- 1897-1972 (κυρίως 1912-1938) (Creation)
Level of description
File
Extent and medium
13 φάκελοι + 8 τόμοι αποκομμάτων
Context area
Name of creator
Biographical history
Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (Πάτρα,1875-Αθήνα,1938), υπήρξε επιφανής πολιτικός της βενιζελικής παράταξης. Διετέλεσε πρωθυπουργός (7/10/1924-25/6/1925) και υπήρξε πολλές φορές υπουργός: Εθνικής Οικονομίας (1912-1915), Δημοσίων Κτημάτων και Εσωτερικού Εποικισμού στην προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης (1916), Γεωργίας (1917-1919, Σεπτέμβριος 1920), άνευ Χαρτοφυλακίου (1919-1920) και Εξωτερικών από τον Δεκέμβριο του 1926 ως τον Φεβρουάριο του 1933 (τα έτη 1929-1932 ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βενιζέλου). Για ένα χρόνο (από τον Ιούλιο του 1928 ως τον Ιούλιο 1929), ασχολήθηκε με την μελέτη της αναδιοργάνωσης της Μακεδονίας. Την περίοδο 1934-1935 ήταν γερουσιαστής. Στα τέλη του 1937 εξορίστηκε από τον Μεταξά στην Πάρο, παρότι ήταν άρρωστος, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του και τον θάνατό του στις 28/3/1938.
Ο Μιχαλακόπουλος υπήρξε καινοτόμος πολιτικός. Σε αυτόν οφείλονται πολλοί από τους νόμους κοινωνικής πολιτικής της πρώτης Βενιζελικής περιόδου, όπως οι νόμοι για τα εργατικά ατυχήματα, τους συνεταιρισμούς κ.ά. Έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τους συμμάχους που οδήγησαν στη Συνθήκη των Σεβρών. Ως πρωθυπουργός έλυσε το πρόβλημα της ύδρευσης των Αθηνών και του Πειραιά υπογράφοντας τη σύμβαση με την αμερικάνικη εταιρεία Ulen, αντιμετώπισε με επιτυχία το πατριαρχικό ζήτημα και συνήψε το πρώτο προσφυγικό δάνειο. Ανατράπηκε από τον Πάγκαλο, τον Ιούνιο του 1925. Ως υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε στην εξομάλυνση, με θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο, των σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία, ενώ παράλληλα ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός στη σύναψη των συμφώνων φιλίας με την Ιταλία και την Τουρκία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κοινωνία των Εθνών και σε πολλές διεθνείς συνδιασκέψεις. Ο Μιχαλακόπουλος ήταν ένας διανοούμενος της πολιτικής και διατηρούσε σχέσεις με πολλούς υπουργούς, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφους, και πνευματικούς ανθρώπους, Έλληνες και ξένους.
[Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία βλέπε Δ.Γατόπουλος, Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (1875-1938). Η βιογραφία και το έργον του. Αθήναι 1947.]
Archival history
Immediate source of acquisition or transfer
Η πρώτη εισαγωγή αποτελείτο από ένα ντοσιέ φωτοαντιγράφων επιστολών και αποκομμάτων που δωρήθηκε από τον ανηψιό του Σπύρο Μιχαλακόπουλο τον Μάρτιο του 1997. Η δεύτερη εισαγωγή περιελάμβανε το κυρίως αρχείο του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου που δωρήθηκε στο Ε.Λ.Ι.Α. από την εγγονή του Μαριλένα Παπαλεξοπούλου με την ευγενική φροντίδα του Σπύρου και της Ντόρας Μιχαλακοπούλου, τον Αύγουστο του 1997.
Content and structure area
Scope and content
Αλληλογραφία με πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιογράφους, καθηγητές κ.ά. για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Χειρόγραφακαι αντίγραφα λόγων, εκθέσεων, μελετών, άρθρων, και ανακοινώσεων του. Υπομνήματα, εκθέσεις, νομοσχέδια για διάφορα οικονομικά και πολιτικά θέματα. Εφημερίδες και αποκόμματα. Φωτογραφίες.
Ενδιαφέρον για το μικρασιατικό ζήτημα και την ενσωμάτωση των προσφύγων παρουσιάζει το υπόμνημα του βουλευτή Καβάλας Νικολαΐδη για το προσφυγικό και πόρισμα της σύσκεψης των φιλελευθέρων προσφύγων βουλευτών και γερουσιαστών (φ. 5).
Appraisal, destruction and scheduling
Accruals
System of arrangement
Θεματική και χρονολογική.
Conditions of access and use area
Conditions governing access
Conditions governing reproduction
Language of material
Script of material
Language and script notes
Physical characteristics and technical requirements
Finding aids
Αναλυτική περιγραφή σε επίπεδο φακέλου και υποφακέλου.
Allied materials area
Existence and location of originals
Existence and location of copies
Related units of description
Publication note
Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, Κοινοβουλευτικοί λόγοι, Α΄τόμος (Αθήνα 1962)
Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, Λόγοι, Β΄τόμος (Αθήνα 1964)
Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, Μικταί σελίδες, Γ΄τόμος (Αθήνα 1967)
Notes area
Note
Οι δύο εισαγωγές ενοποιήθηκαν
Οι φωτογραφίες εντάχθηκαν στο Φωτογραφικό Αρχείο.
-Ενδιαφέρουσα και ανέκδοτη η αλληλογραφία Ν. Πολίτη και Δ.Κακλαμάνου.
-Ιδιόχειρες επιστολές Βενιζέλου δεν υπάρχουν.
Note
Το ψηφιακό τεκμήριο επιλέχθηκε δειγματοληπτικά από το σύνολο του αρχειακού υλικού
Alternative identifier(s)
Access points
Subject access points
Place access points
Name access points
Genre access points
Description control area
Description identifier
Institution identifier
Rules and/or conventions used
Status
Level of detail
Dates of creation revision deletion
Language(s)
- Greek
Script(s)
Sources
Δελτίο περιγραφής Φορέα