Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Πεδίο Αναγνώρισης

Αναγνωριστικό

ΕΣΗΕΑ

Καθιερωμένη μορφή του Ονόματος

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Παράλληλη μορφή(ες) του Ονόματος

  • ΕΣΗΕΑ

Άλλες μορφές του ονόματος

Τύπος

  • Επαγγελματική Ένωση

Πεδίο επικοινωνίας

 

Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ Δ.Ι. Πουρνάρας

Τύπος

Διεύθυνση

Οδός

Ακαδημίας, 20

Τοποθεσία

Αθήνα

Περιοχή

Αττική

Όνομα Χώρα

Ελλάδα

Ταχυδρομικός Κωδικός

10671

Τηλέφωνο

2103675560

Fax

Email

Σημείωση

Πεδίο περιγραφής

Ιστορικό/Βιογραφικό

Παράλληλα με την ίδρυση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών το 1914 συγκροτείται και η βιβλιοθήκη από δωρεές των μελών της Ένωσης. Εκτός από βιβλία, εφημερίδες και έντυπα, η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει το αρχειακό υλικό της Ένωσης, αλλά και αρχεία από δωρεές μελών της. Η βιβλιοθήκη και το αρχείο θα υποστούν μεγάλες καταστροφές από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής που επιτάσσουν το κτήριο της ΕΣΗΕΑ. Η Ένωση μεταφέρει βιβλία και αρχειακό υλικό στο Μέγαρο Πεσμαζόγλου και σε αποθήκες όπου η καταστροφή θα συνεχιστεί λόγω των κακών συνθηκών φύλαξης. Το 1966 ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πατρίκιος θα αναλάβει την οργάνωση της βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου στο νέο κτήριο της ΕΣΗΕΑ στην Ακαδημίας με Βουκουρεστίου. Το 1998 ιδρύεται το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ έχοντας ως σκοπούς και τη στέγαση της βιβλιοθήκης και του Μουσείου Τύπου, τη συγκέντρωση, αξιοποίηση και προβολή υλικού της ιστορίας του Τύπου και της δημοσιογραφίας. Το 2018 εγκαινιάζεται η νέα βιβλιοθήκη, αρχείο και Μουσείο Τύπου ύστερα από χορηγία της οικογένειας του πολιτικού, δημοσιογράφου και προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημητρίου Πουρνάρα.

Γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Προέλευση των Καθιερωμένων Αποδόσεων

Administrative structure

Πολιτικές διαχείρισης και συλλογής αρχείων

Κτίρια

Το αρχείο και η βιβλιοθήκη στεγάζονται από το 1966 στον δεύτερο όροφο του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας με Βουκουρεστίου.

Holdings

Το Αρχείο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αποτελείται από δύο ξεχωριστές αρχειακές ενότητες: α) το Αρχείο της Ένωσης και β) τις Αρχειακές Συλλογές που βρέθηκαν στην κτήση της Ένωσης από δωρεές μελών ή απογόνων τους. Το σύνολο του αρχειακού υλικού, ταξινομημένο θεματικά και χρονολογικά, εκτείνεται σε 21 γραμμικά μέτρα. Αποτελείται από 172 ταξινομικά κουτιά, που περιέχουν 655 φακέλους (περίπου 40.000 λυτά έγγραφα, καθώς και 200 κατάστιχα, φυλλάδια, μικρά βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά).

Εργαλεία έρευνας, οδηγοί και δημοσιεύσεις

Κατάλογοι "Αρχείου ΕΣΗΕΑ" και "Αρχειακών Συλλογών ΕΣΗΕΑ" που συντάχθηκαν από τους ιστορικούς Ευτυχία Λιάτα και Δημήτρη Σκλαβενίτη προσβάσιμοι στην ιστοσελίδα https://www.vivliothikiesiea.gr/archeio-esiea/ και https://www.vivliothikiesiea.gr/arxeiakes-sylloges/

Πεδίο πρόσβασης

Ωράριο λειτουργίας

Access conditions and requirements

Προσβασιμότητα

Πεδίο υπηρεσιών

Υπηρεσίες έρευνας

Υπηρεσίες αναπαραγωγής

Δημόσιοι χώροι

Πεδίο ελέγχου

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Κατάσταση

Επίπεδο λεπτομέρειας

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γλώσσα(ες)

Γραφή(ες)

Σημειώσεις συντήρησης

Σημεία πρόσβασης

Σημεία Πρόσβασης

  • Clipboard

Βασική επικοινωνία

Ακαδημίας, 20
Αθήνα, Αττική
GR 10671