Μέρος Α.Ε. 43/98 - Καραπάνος, Γεράσιμος

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 43/98

Τίτλος

Καραπάνος, Γεράσιμος

Χρονολογία(ες)

  • 1895-1927 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Μέρος

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 φάκελος

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1880 - 1927)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γεράσιμος Καραπάνος ήταν γιος του Ιωάννη και της Ευφροσύνης Μαυρομμάτη. Η καταγωγή του παππού του Γεράσιμου Καραπάνου ήταν από την Άρτα και της μητέρας του από την Αρκαδία. Είχε δύο ακόμη αδέλφια τον Περικλή και την Μαρία μετέπειτα σύζυγο Σπύρου Στύλου. Η οικογένειά του κατοικούσε στην Αθήνα στην οδό Σταΐκου και Καπλανών. Ο ίδιος σπούδασε στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure des Mines. Συνέχισε τις σπουδές του στη Λιέγη (1901) ενώ το 1902 βρίσκεται πάλι στο Παρίσι. Οι σπουδές του πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή και την προστασία του αδελφού του πατέρα του Κωστή, ο οποίος είχε παντρευτεί την Μαρία Χρηστάκη Ζωγράφου (1847-1901), και είχε αποκτήσει μαζί της τέσσερα παιδιά τον Πύρρο, τον Αλέξανδρο, την Ελένη και τη Ζωή.
Ο Γεράσιμος το 1908 παντρεύτηκε την Ερμιόνη Μαυρομμάτη από τη Μερσίνα της Μικράς Ασίας (η καταγωγή του πατέρα της Κωνσταντίνου ήταν από την Πάφο και της μητέρας της Αθηνάς Ρούσου από την Τήνο). Ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης ήταν μέγας ευεργέτης της κοινότητας Μερσίνας και είχε ιδρύσει εκεί τα Μαυρομμάτεια εκπαιδευτήρια. Η Ερμιόνη είχε άλλα οκτώ αδέλφια: την Ελένη Ταχιντζή, την Μαριγώ Κρίστμαν, τον Χριστόφορο, την Αργυρώ Αλιβιζάτου, την Καλλιόπη Ισαακίδη, τον Ανδρέα, τον Αντώνη και τον Γιώργο. Ο Γεράσιμος και η Ερμιόνη απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και την Φρόσω.
Εργάστηκε για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις των αδελφών Ράλλη στη Μ. Ασία και συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Ζερβουδάκη στην αναζήτηση χρυσού στην Αφρική και σε επιχειρήσεις του ίδιου στην Μικρά Ασία και στην Αίγυπτο. Ο Ζερβουδάκης όμως χρεωκόπησε το 1911 και η οικονομική κατάσταση του Καραπάνου επιδεινώθηκε σοβαρά. Από το 1910 είχε εγκατασταθεί στην Αλεξάνδρεια και είχε ένα κτήμα στη Σιρέουα, το οποίο εκμεταλλευόταν οικονομικά.
Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων όπου και τον ζωγράφισε η Θάλεια Φλωρά-Καραβία.
Ήταν δημοτικιστής, φίλος και χορηγός του Γεώργιου Σκληρού, γνώριμος του Καβάφη, ανήκε στον κύκλο του περιοδικού Γράμματα της Αλεξάνδρειας και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου Αιγύπτου ο οποίος υπηρετούσε ανάλογους μεταρρυθμιστικούς στόχους με τον ομώνυμο ελλαδικό.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Σύμφωνα με πληροφορία της Φρόσως Καραπάνου το υπόλοιπο αρχείο της οικογένειας καταστράφηκε από την ίδια.

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά από τη Φρόσω Καραπάνου, κόρη του Γεράσιμου (Οκτώβριος 1998).

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Οικογενειακή αλληλογραφία του Γεράσιμου Καραπάνου: επιστολές προς τους γονείς και τα αδέλφια του από Balia-Karaidin (1903-1906), από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Μερσίνα (1908-1909), επιστολές προς τη σύζυγό του Ερμιόνη (1908-1927), οικογενειακές φωτογραφίες

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις.

Προσθήκες υλικού

Δεν αναμένονται προσθήκες.

Σύστημα ταξινόμησης

Χρονολογική κατά παραλήπτη και κατά είδος τεκμηρίων.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Για το σύνολο της περιγραφής του αρχείου βλ. https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/u-2235

Αρχεία οικογενειών Μαυρομμάτη, Πύρρου Καραπάνου, οικογένειας Δεληγεώργη, ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ. Το αρχείο της οικογένειας Μαυρομμάτη (ένας φάκελος, 1924-1942) προέρχεται από τα κατάλοιπα της Ερμιόνης Καραπάνου, συζύγου του Γεράσιμου και αφορά τις προσπάθειες των κληρονόμων του Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη από τη Μερσίνα να τακτοποιήσουν το θέμα της αποζημίωσης για τη χαμένη περιουσία τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχει δωρηθεί από τη Φρόσω Καραπάνου το 1994, έχει ταξινομηθεί από τις ιστορικούς Έφη Κάννερ και Αιμιλία Σαλβάνου και περιληφθεί στον κατάλογο μικρασιατικών αρχείων του ΕΛΙΑ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Το αρχείο του Πύρρου Καραπάνου (ένας φάκελος, 1916-1945), εξαδέλφου του Γεράσιμου, γιου του Κωστή Καραπάνου και της Μαρίας Χρηστάκη Ζωγράφου, προέρχεται από αγορά και περιλαμβάνει τεκμήρια από την οικονομική και πολιτική του δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον «κατάλογο μικρασιατικών αρχείων του Ε.Λ.Ι.Α.» που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στοιχεία για την οικογένεια Μαυρομμάτη περιλαμβάνονται στους Κώδικες Ταμείου Ανταλλαξίμων ΓΑΚ: 402 V 100, 403 IV 99, 404 VII 104, 405 VIII 106, 407 (σ.19), 408 (σ.2).

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Το υλικό που βρισκόταν στην κατοχή της Φρόσως Καραπάνου επεξεργάστηκε η Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου και στοιχεία του χρησιμοποίησε στη μελέτη της "Ο Γ. Σκληρός στην Αίγυπτο. Σοσιαλισμός, Δημοτικισμός και μεταρρύθμιση". Αθήνα, Ιστορική Βιβλιοθήκη Θεμέλιο, 1988.

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Οι ημερομηνίες δημιουργίας και η ένδειξη μεγέθους αφορούν το σύνολο του αρχειακού υλικού.

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη