Part Α.Ε. 23/99 - Κουρουσόπουλου, οικογένεια

Μπουργκάς 1920. Ο Βασίλειος Κουρουσόπουλος (αριστερά) με τον στρατηγό Βλαχόπουλο (κέντρο) Ο Βασίλειος Κουρουσόπουλος (δεύτερος αριστερά) με τον γάλλο στρατηγό Girard (Μ. Ασία, 1921)

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 23/99

Title

Κουρουσόπουλου, οικογένεια

Date(s)

  • 1826-1972 (κυρίως 1873-1926 και 1912-1928) (Creation)

Level of description

Part

Extent and medium

5 αρχειακά κουτιά

Context area

Name of creator

(1878 - 1929)

Biographical history

Ο Βασίλειος Κουρουσόπουλος, γιος του Θεμιστοκλή και της Σοφίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1878. Τελείωσε το Βαρβάκειο Λύκειο Αθηνών το 1893 και κατόπιν παρακολούθησε τον πρώτο χρόνο της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Τον Σεπτέμβριο του 1895 μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1899 και κατετάγη στο Πεζικό. Υπηρέτησε στη Χαρτογραφική Υπηρεσία και το 1908 στάλθηκε στο Στρατιωτικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο στη Βιέννη για να επιβλέψει την εκτύπωση του επιτελικού χάρτη της Ελλάδας, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 1910. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα διηύθυνε τις εργασίες αναθεώρησης των χαρτογραφικών φύλλων Φαρσάλων και Δομοκού. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους (μάχες Λαζαράδων, Σόροβιτς, Κόμανο, Θεσσαλονίκης και Γευγελή), όπου και τραυματίστηκε με διαμπερές τραύμα στο κεφάλι και στο στήθος. Το Μάρτιο του 1913 κατέλαβε τη Σάμο και υπηρέτησε ως στρατιωτικός διοικητής του νησιού και το Νοέμβριο διορίστηκε υπασπιστής του Ε. Βενιζέλου και καθηγητής Τοπογραφίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Το 1918 επικεφαλής του 8ου Συντάγματος Πεζικού έλαβε μέρος με τους Συμμάχους στις μάχες της Ενωτίας, Αυχένος Τζένα και Τσάρεβο Σέλο. Διοίκησε κατά διαστήματα την XIV Μεραρχία (1918-1920), τον Αύγουστο του 1920 την ΙΙ Μεραρχία στο Ουσάκ της Μικράς Ασίας και το 1921 μετατέθηκε ως διοικητής της ΧΙΙης Μεραρχίας. Έλαβε μέρος το 1922 στην Επανάσταση στη Χίο και διορίστηκε μέλος της Επαναστατικής Επιτροπής με αρχηγό τον Στ. Γονατά, ενώ το 1925 ετέθη σε αποστρατεία από τη δικτατορία του Θ. Παγκάλου. Ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία τον Σεπτέμβριο του 1926 και ανέλαβε τη διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού στη Λάρισα.
Τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Σωτήρος, τον Γαλλικό Πολεμικό Σταυρό και τη Λεγεώνα της Τιμής, τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό (1918), τον Σταυρό Ταξιαρχών του Γεωργίου Α΄ (1921), τον Σταυρό Ταξιαρχών του Τάγματος Σωτήρος (1923), το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας (1924).
Έγραψε μελέτες και άρθρα στρατιωτικού και χαρτογραφικού ενδιαφέροντος και μετέφρασε άρθρα από τα γερμανικά και γαλλικά.
Είχε παντρευτεί την Αγνή Ιωάννου Θεοφιλάτου (γεννημένη το 1870 στην Ιθάκη) με την οποία είχε αποκτήσει ένα γιο, τον Θεμιστοκλή που ακολούθησε σταδιοδρομία νομικού.
Ο αντιστράτηγος Βασίλειος Θ. Κουρουσόπουλος πέθανε από συγκοπή καρδιάς στις 17 Φεβρουαρίου 1929, στη Θεσσαλονίκη, και κηδεύθηκε στην Αθήνα.
[Για αναλυτικότερες πληροφορίες για τη στρατιωτική σταδιοδρομία του βλέπε φάκελο 5.1 του αρχείου].

Archival history

Το αρχείο συγκέντρωσε, ταξινόμησε και φύλαξε, όπως αποδεικνύουν οι χειρόγραφες ενδείξεις στους φακέλους, ο Βασίλειος Θ. Κουρουσόπουλος.

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά Μαρίας Κουρουσοπούλου, χήρας του αρεοπαγίτη Θεμιστοκλή Β. Κουρουσόπουλου (γιου και εγγονού αντίστοιχα των στρατιωτικών Βασιλείου και Θεμιστοκλή Κουρουσόπουλου και δισέγγονου του δικαστικού Βασιλείου Αθαν. Κουρουσόπουλου). Σεπτέμβριος 1999. Νέο υλικό προστέθηκε το 2006 (βλ. αναλυτική κατάσταση τεκμηρίων στον φάκελο 7).

Content and structure area

Scope and content

Στο αρχείο της οικογένειας Κουρουσόπουλου, που καλύπτει πρόσωπα τριών γενεών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εργασίες, χάρτες, αναφορές του αξιωματικού του Πεζικού Βασιλείου Θ. Κουρουσόπουλου από το Στρατιωτικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Βιέννης προς τη Χαρτογραφική Υπηρεσία στην Αθήνα (1908-1910), πολεμικές εκθέσεις και ημερολόγια (1912-1922), υπηρεσιακά της διοίκησης του Β΄ Σώματος Στρατού (1926-1928), αλληλογραφία με τον πατέρα του Θεμιστοκλή για στρατιωτικά και πολιτικά θέματα (1902-1916), προσωπικά και οικονομικά έγγραφα καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με απεικονίσεις προσώπων (μελών της οικογένειας, συναδέλφων και φίλων στρατιωτικών) και στρατιωτικών επιχειρήσεων και εκδηλώσεων.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Κατά γενεές και μέλη της οικογένειας, για κάθε μέλος εσωτερικά είτε ειδολογικά/χρονολογικά είτε θεματικά/χρονολογικά.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Αναλυτική περιγραφή σε επίπεδο φακέ-λου/υποφακέλου, σε ηλεκτρονική μορφή.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Για το σύνολο της περιγραφής του αρχείου βλ. https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/8e6m-946b-7wzp

Related descriptions

Notes area

Note

Το φωτογραφικό υλικό φυλάσσεται στο Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΛΙΑ.Περιλαμβάνονται φωτογραφίες των: Στ. Γονατά, Μαζαράκη-Αινιάν, Μ.Γ. Κοϊμτζόγλου, Ε. Μαργαρίτη, Δ. Φλωριά, Ι. Τριλίβα, Γ. Φωτεινού, gen. Guillaumat και gen. Girard και φωτογραφίες από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Σαγγάριο ποταμό, στη Μικρά Ασία και από το 34ο σύνταγμα Πεζικού.

Note

Τα ψηφιακά τεκμήρια επιλέχθηκαν δειγματοληπτικά από το σύνολο του αρχειακού υλικού.

Note

Οι ημερομηνίες δημιουργίας και η ένδειξη μεγέθους αφορούν το σύνολο του αρχειακού υλικού.

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Status

Level of detail

Dates of creation revision deletion

1999, 2001

Language(s)

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Archivist's note

Χριστίνα Βάρδα

Accession area